KPN zag het belgedrag van zijn klanten de afgelopen tijd drastisch veranderen. Daarom ziet het bedrijf zich genoodzaakt de contracten aan te passen. ,,Het aantal belminuten neemt gestaag af, sms’en is over zijn top heen en mobiel internet groeit explosief”, aldus Marco Visser, directeur Consumentenmarkt bij KPN. ,,In de nieuwe abonnementen is dataverkeer hoofdzaak geworden. Dat was voorheen slechts bijzaak.”
In de nieuwe pakketten komen bellen, sms’en en mobiel internetten voortaan in één bundel en klanten gaan meer betalen voor een nieuwe smartphone. Per telefoon kan dat tot ,,een paar tientjes” schelen. ,,De tien best verkochte smartphones zijn nu twee keer zo duur als een jaar geleden. ,,We zijn een minuten- en MB-fabriek, we maken geen telefoons. Als we ze gratis weggeven, moet je dat terugverdienen.”
Het dilemma
Volgens Visser is het dilemma van KPN dat het veel moet investeren in het mobiele netwerk en dat de opbrengsten van mobiel bellen dalen. Met de nieuwe abonnementen streeft KPN ernaar dat de gemiddelde opbrengst per klant gelijk blijft.
Daarentegen kan de rekening voor nieuwe klanten van KPN wel hoger uitvallen. Vooral voor klanten die veel gebruikmaken van mobiel internet. Met de nieuwe abonnementen wordt het gebruik van data duurder. Daarnaast gaan klanten betalen naar gebruik, in plaats van dat ze een een onbeperkte hoeveelheid tegen een vast tarief krijgen, zoals nu.
Bestaande klanten
Voor de bestaande klanten verandert in principe niks, mits zij niet verlengen of overstappen. Als ze dat wel doen, gelden dezelfde regels als voor nieuwe klanten.
In de nieuwe abonnementen laat KPN klanten niet apart betalen voor bepaalde diensten. Ook worden geen diensten geblokkeerd. Die vrees bestond toen bekend werd dat KPN aan de abonnementen ging sleutelen.
Concurrent Vodafone geeft aan met een soortgelijk dilemma te maken te hebben als KPN. ,,De tijd van 'all you can eat' voor 10 euro is voorbij. Het is logisch dat wij ons daaraan aanpassen.'' Het bedrijf wilde niet vertellen wanneer het precies met de veranderingen komt. T-Mobile laat niks los.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl